Een cv-ketel is een noodzakelijk apparaat in uw huis. Het is belangrijk dat de ketel goed functioneert. Als u te lang wacht met een cv-ketel vervangen, kunnen er vervelende en gevaarlijke situaties ontstaan. Een voorbeeld hiervan is een gaslekkage waarbij koolmonoxide vrijkomt. Een andere keuze die u moet maken is welke variant cv-ketel u aan wilt schaffen. Vanaf 2026 is het namelijk verplicht om een hybride warmtepomp aan te schaffen. Het grote verschil tussen een cv-ketel en warmtepomp is dat een cv-ketel op gas werkt en een warmtepomp heeft elektriciteit nodig. Wilt u toch een cv-ketel aanschaffen, dan geven we u een aantal tips waar u op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel.

5 tips bij aanschaf van een cv-ketel

  1. Energiezuinig

Een energiezuinige ketel is een belangrijk kenmerk als u een nieuwe ketel koopt. Het zorgt voor minder CO2-uitstoot en betere verbranding wat goed is voor de ketel en het milieu. Er zijn verschillende energie labels van ketels. Het gaat van G tot A+++ waarbij G het laagste is. Afhankelijk van de grootte van uw woning kunt u zich baseren op welke label u nodig heeft. Daarnaast scheelt een energiezuinige ketel logischerwijs enorm op uw energierekening.

  1. CW label

De CW label (Conform WarmWater) geeft aan in welke mate de cv-ketel in staat is warm water te leveren. Hierbij heeft u van laag naar hoge kwaliteit CW1 t/m CW6. Als u bijvoorbeeld een bad wilt verwarmen heeft u minimaal CW 3 nodig. Zelfs met dit label duurt het nog wel lang voordat het bad gevuld is. Een hogere CW waarde zorgt ervoor dat u sneller warm water krijgt. Vooral als u meerdere badkamers heeft is de hoogste CW waarde een must-have.

  1. Een andere plek voor de ketel

Het kan zijn dat de ketel niet op de ideale locatie staat. Bij de aanschaf van een nieuwe ketel is het mogelijke om deze op een andere plek te monteren. Neem hiervoor contact op met de loodgieter. Hij zal u van advies voorzien.

  1. Waterzijdig inregelen

Door uw centrale verwarming goed af te stellen kunt besparen op uw energieverbruik. Het gevolgd van een slecht geregeld systeem is dat het op sommige plekken veel te warm is en op andere plekken juist warmte tekort is. Ook wordt het comfort beter bij een goed geregeld systeem, doordat uw huis op de verschillende plek gelijkmatig opgewarmd wordt.

  1. Slimme thermostaat

Het installeren van een slimme thermostaat geeft u inzicht in uw energieverbruik.

Een slimme thermostaat is gebruiksvriendelijker dan een normale thermostaat, doordat u bijvoorbeeld de verwarming op afstand kunt bedienen en niet zelf de klok hoeft te programmeren. Daarnaast heeft het verschillende andere functies, zoals het bedienen via je smartphone, aanwezigheidsdetectie en het kan zelflerend uw woning opwarmen gebaseerd op uw gedrag.

Schakel een loodgieter in

Wilt u een cv-ketel laten installeren in de omgeving van Oosterhout? Schakel dan de loodgieter in Oosterhout in. Zij beschikken over vakkundige loodgieters met veel ervaring op het gebied cv-ketels.